發文作者:Josaphat Tam | 四月 19, 2010

家長故事演講比賽

今次犀利啦!媽媽在翊翊的幼稚園所舉辦的家長故事演講比賽中得了冠軍.媽媽的心情很是興奮呢!翊翊都話好鍾意媽咪講的心心故事.

其實媽媽掙扎了兩星期才決定參加,因為都唔係有很多時間預備.但媽媽很想翊翊見到媽媽參加他學校的開心,所以在最後的報名日期交表格啦!為了減少預備的時間,惟有講一個我以前講過的一個故事,再將它的內容加多減少,以適切幼稚園的學生聽.預備的時間不多,個故事只有在睡覺時在腦中排練,係個腦裡面諗得好流利和搞笑,當然出到黎就相差了不少.但由於全部的參加者都只係得9個家長咁大把,再加上我有埋道具,所以較為吸引些和佔優,結果順利地奪標.

我參加這些比賽還可以,但一參加種植比賽就死晒,上次參加一人一花,棵花就真係死晒.總之牽涉有生命的就搞唔掂,唔掂.

故事題目:心事
 

廣告

Responses

  1. 譚師奶,真係好勁,個故事結尾可以同小朋友做一個認罪禱告,厲害!


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: