發文作者:Josaphat Tam | 九月 30, 2010

有趣對話(十九)上學路上

今天,媽媽帶翊翊返學,期間要過些沒有交通燈的馬 路.D英國人好好,他們很多時都會停下來先讓路人橫過,今次亦如是.之後翊翊問:點解D英國司機咁好,會讓我們過馬路既?媽媽:係呀!因為佢地很會禮人. 翊翊再問:咁!點解香港D司機唔讓我地過既?…..媽媽替香港D司機找藉口說:因為佢地比較忙,又趕住時間去賺錢囉.    (嘩!點解翊翊連呢D嘢都察覺到同香港唔同,完全估唔到)

再多走一會兒,他又看見一位坐住輪椅的人,就問:點解呢架輪椅自己識郁既?媽媽:啊!因為呢部係電動輪椅來的,按製就可以郁架啦!翊翊認真地回答:我第時老左都要坐.  (Oh!My God!)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

分類

%d 位部落客按了讚: